BESTANDEN AANLEVEREN

Heb je zelf een drukwerkbestand gemaakt? Stuur deze dan, na het plaatsen van jouw bestelling naar bestanden@voorartiesten.nl. Vermeld in je onderwerp jouw ordernummer en/of factuurnnummer.

Aanleverspecificaties

VoorArtiesten levert je bestelling snel en scherp geprijsd. Dat kan alleen als de ontwerpbestanden aan de juiste aanleverspecificaties voldoen, want dat voorkomt vertraging en extra kosten.

Tips voor het opmaken van bestanden

 

 • Lever je bestanden bij aan in PDF, of eventueel in JPG. Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.
 • Heb je een bestand dat op schaal wordt gemaakt? Downsamplen bij het opslaan van de PDF raden we dan af.
 • Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
 • Voor bijna alle afwerkingen geldt 1 cm afloop per zijde. Zorg ervoor dat je afloop niet wit is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen.
 • Hou daarnaast 1 cm als veilige marge aan binnen het afgewerkte formaat. Voor onze posters, flyers en stickers geldt een marge van 3 mm.
 • Lever je bestanden aan zónder snijtekens. 
 • Voer geen bewerkingen in Acrobat uit, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Indsign, Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
 • Lever geen versleutelde PDF-bestanden aan.
 • Als je een JPG-bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt dit profiel niet ingesloten door ons systeem en wordt het standaard profiel (FOGRA39 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Voor het beste resultaat raden we je aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.
 • Gebruik in je bestanden maximaal 30.000 pixels per zijde.
 • Tenslotte: afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere en moeilijker te verwerken bestanden.

Resolutie

Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit voor je product. Zorg er daarom voor dat je bestanden goed zijn opgemaakt. Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

 

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in (in je PDF).

 

Opmaakprogramma’s

Populaire programma’s zijn Adobe InDesign, Illustrator en Photoshop. Deze opmaaksoftwares (tegen betaling) zijn vooral handig in de grafische wereld. Bij VoorArtiesten.nl hebben we veel ervaring met het Adobe Creative Cloud pakket en kunnen je hierbij goed ondersteunen. Absoluut ongeschikt voor het aanleveren van bestanden zijn programma’s als Microsoft Word, Publisher, Powerpoint en Paint. Dit zijn geen opmaaksoftwares en leveren daardoor veel en vaak problemen op.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij de opmaak of kom je niet helemaal uit de aanleverspecificaties van je product? Wij helpen je uiteraard graag met het juist aanleveren van de drukbestanden.

KOM JE ER NIET UIT?

Wij helpen je graag!